Strandrydding i Åfjord - Rapport fra strandrydderne i 2.arbeidsperiode

Prosjektet "Rydding av strender og vassdrag i Åfjord kommune", hvor tilsammen 5 ungdommer har jobbet i to treukersperioder sammen med ansatte hos Mausund feltstasjon avd. Roan, er nå sluttført. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt i regi av Åfjord frivilligsentral og Roan frivilligsentral SA. Prosjektet er støttet økonomisk av Åfjord kommune, Handelens miljøfond og med lønnstilskuddsmidler til sommerjobbene fra Trøndelag fylkeskommune og Sparebank1 SMN. Se statusrapport og bilder fra strandrydderne i andre arbeidsperiode nedenfor. De tre i siste periode har vært Jens Myhre Svinsås, Silje Ohma Dybdahl og Martine Bjørkøy Tande. På bildet ovenfor følger de Statsraad Lehmkuhl ut fra Bessaker.

Jens Myhre Svinsås har sendt oss denne rapporten:

Sommerjobben som strandrydderjobben for Åfjord kommune har vært en helt fantastisk jobb på 3 uker. I Roan har vi fått blitt med et profesjonelt strandrydder-team, bestående av 5 trivelige ansatte, for å være med å plukke søppel langs kysten.
I jobben har vi blitt kjent med mange trivelige mennesker og fått mange flotte, lærerike arbeidsdager. Vi har fått et annet perspektiv på søppelforurensning av havet, og sett noen av konsekvensene av det i praksis. Det er utrolig hvor mye plastsøppel som faktisk gjemmer seg under steiner og jord langs kysten. Derfor føler du også at du er med på en meningsfull forandring med å gjøre kysten renere for plastsøppel.
I jobben, har vi tilbrakt mye tid i båt. Vi har derfor fått mye erfaring på sjøen, og fått en opplevelsesrik jobb, der vi har blitt kjent med mange øyer og holmer langs kysten. I jobben er vi ute på øyhopping, og da passet det bra at vi hadde fint vær store deler av jobben.
Arbeidsmiljøet på jobben har vært veldig bra med mye god humor, og sikkerheten har blitt holdt på et høyt nivå. Dette er en jobb jeg absolutt er glad for at jeg fikk, med fine opplevelser og hyggelige kollegaer.

Silje Ohma Dybdahl har sendt oss dette i tillegg til bildene nedenfor:

Vi har vært med å plukket på Børøya, Flatøya og Slåttøya. Noen av dagene plukket vi også søppel rundt Hosnasand og moloen på Stokkøya ved brua over til Linesøya. Skikkelig arbeidsklær og utstyr fikk vi påspandert og ble kledd opp fra topp til tå i signalgult. Mange fine lunsjpauser i fantastiske omgivelser, med mye intern humor og fliring. Men også alvor og natur som tydelig bærer preg av plastforsøpling. Store sekker ble fylt opp med søppel (hovedsakelig plast) hver dag. Særlig legger plasten seg i sprekker i berget, steinurer, mellom tuer og innimellom lyng og einer. Det ble funnet plast i ulike størrelser og former.
Noen av bildene viser hvordan gammel plast har smuldret opp og ligger skult under bakken som en stor del av jordsmonnet. På holmer som tilsynelatende ser uberørte og idylliske ut, skjuler tykke lag med plastsøppel seg under vegetasjonen. Sterkest var nok opplevelsen av å vite hvor mye plast som faktisk befinner seg under jorda som man ikke klarer å få med seg og frustrasjonen av å ikke kunne få med seg garn og tau som hadde kilt seg fast mellom store steiner, og gammel plast som smuldrer opp mellom fingrene når man tar i det. Å høre at det knaser i plast under beina når man går over en tilsynelatende uberørt gresslette er tankevekkende.
På to av bildene viser vi frem noe av søppelet for sommerskuta/Stadsraad Lehmkuhl som gikk forbi området vi plukket i. Vi fylte opp båtene med søppel vi hadde funnet og kjørte sammen med sommerskuta et stykke ut fra Bessaker. 

Alt i alt en helt fantastisk sommerjobb! Deilig å kunne arbeide ute, både i finvær og ruskevær. Veldig trivelige kolleger, og svært givende å kunne være med å bidra til å rydde opp langs den fine kysten vår. I løpet av de 3 ukene vi arbeidet fikk vi mange positive tilbakemeldinger fra forbipasserende og lokale folk. Denne jobben var veldig lærerik, og har gitt meg innsikt i hvor enormt omfattende plastforsøplingsproblemet faktisk er.


Flere nyheter

Edit Piaf-kabaret på Bessaker

TV-aksjonen 2021 - hva er på gang i Åfjord kommune

Årets TV-aksjon går av stabelen søndag 24.oktober. Da vil du få besøk på døra av bøssebærere. Skoler, barnehager og kommunale institusjoner har også arrangement på gang i forkant av selve aksjonsdagen på søndag. Se mer informasjon nedenfor.

Eldre ut på middag - oppsamling

Det er midler igjen i prosjektet, så derfor inviterer Åfjord kommune på nytt til middag for eldre. Denne gangen blir middagen på Fosen fjordhotell i Åfjord. Middagsservering 17.00-21.00. Egenandel er kr. 100,- pr. person. Se mer informasjon og datoer og påmelding på plakaten nedenfor

Strandryddeaksjonen 2021- stor aktivitet av elever ved Brandsfjord skole

Mellomtrinnet ved Brandsfjord skole ryddet i Hopstadfjæra fredag 17.september i samarbeid med Roan frivilligsentral SA. Ungdomstrinnet ved skolen inngikk samarbeid med Mausund feltstasjon avd. Roan og Roan frivilligsentral. De ryddet på Aunøya utenfor Skjervøya 23.-24.september. Strandryddeaksjonene er muliggjort gjennom økonomisk støtte fra Handelens miljøfond tildelt Roan frivilligsentral etter søknad. Frivilligsentralen samarbeider med skolene, lag og foreninger og frivillige i lokalmiljøet om gjennomføring av aksjonene, og takker herved for miljøinnsatsen. Nedenfor finner du bilder fra de to aksjonene.

Meld deg som bøssebærer til årets TV-aksjon 24.oktober

Årets TV-aksjon arrangeres søndag 24.oktober. I Åfjord kommune har vi til sammen behov for 53 bøssebærere. Se nedenfor hvordan du kan melde deg som bøssebærer.

Kontakt

c/o Trygve H. Rullestad, Bryggneset 15,
7190 Bessaker

Organisasjonsnummer
994025651

Sosiale media

2021 © Roan frivilligsentral SA