Strandrydding i Åfjord - Rapport fra strandrydderne i 2.arbeidsperiode

Prosjektet "Rydding av strender og vassdrag i Åfjord kommune", hvor tilsammen 5 ungdommer har jobbet i to treukersperioder sammen med ansatte hos Mausund feltstasjon avd. Roan, er nå sluttført. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt i regi av Åfjord frivilligsentral og Roan frivilligsentral SA. Prosjektet er støttet økonomisk av Åfjord kommune, Handelens miljøfond og med lønnstilskuddsmidler til sommerjobbene fra Trøndelag fylkeskommune og Sparebank1 SMN. Se statusrapport og bilder fra strandrydderne i andre arbeidsperiode nedenfor. De tre i siste periode har vært Jens Myhre Svinsås, Silje Ohma Dybdahl og Martine Bjørkøy Tande. På bildet ovenfor følger de Statsraad Lehmkuhl ut fra Bessaker.

Jens Myhre Svinsås har sendt oss denne rapporten:

Sommerjobben som strandrydderjobben for Åfjord kommune har vært en helt fantastisk jobb på 3 uker. I Roan har vi fått blitt med et profesjonelt strandrydder-team, bestående av 5 trivelige ansatte, for å være med å plukke søppel langs kysten.
I jobben har vi blitt kjent med mange trivelige mennesker og fått mange flotte, lærerike arbeidsdager. Vi har fått et annet perspektiv på søppelforurensning av havet, og sett noen av konsekvensene av det i praksis. Det er utrolig hvor mye plastsøppel som faktisk gjemmer seg under steiner og jord langs kysten. Derfor føler du også at du er med på en meningsfull forandring med å gjøre kysten renere for plastsøppel.
I jobben, har vi tilbrakt mye tid i båt. Vi har derfor fått mye erfaring på sjøen, og fått en opplevelsesrik jobb, der vi har blitt kjent med mange øyer og holmer langs kysten. I jobben er vi ute på øyhopping, og da passet det bra at vi hadde fint vær store deler av jobben.
Arbeidsmiljøet på jobben har vært veldig bra med mye god humor, og sikkerheten har blitt holdt på et høyt nivå. Dette er en jobb jeg absolutt er glad for at jeg fikk, med fine opplevelser og hyggelige kollegaer.

Silje Ohma Dybdahl har sendt oss dette i tillegg til bildene nedenfor:

Vi har vært med å plukket på Børøya, Flatøya og Slåttøya. Noen av dagene plukket vi også søppel rundt Hosnasand og moloen på Stokkøya ved brua over til Linesøya. Skikkelig arbeidsklær og utstyr fikk vi påspandert og ble kledd opp fra topp til tå i signalgult. Mange fine lunsjpauser i fantastiske omgivelser, med mye intern humor og fliring. Men også alvor og natur som tydelig bærer preg av plastforsøpling. Store sekker ble fylt opp med søppel (hovedsakelig plast) hver dag. Særlig legger plasten seg i sprekker i berget, steinurer, mellom tuer og innimellom lyng og einer. Det ble funnet plast i ulike størrelser og former.
Noen av bildene viser hvordan gammel plast har smuldret opp og ligger skult under bakken som en stor del av jordsmonnet. På holmer som tilsynelatende ser uberørte og idylliske ut, skjuler tykke lag med plastsøppel seg under vegetasjonen. Sterkest var nok opplevelsen av å vite hvor mye plast som faktisk befinner seg under jorda som man ikke klarer å få med seg og frustrasjonen av å ikke kunne få med seg garn og tau som hadde kilt seg fast mellom store steiner, og gammel plast som smuldrer opp mellom fingrene når man tar i det. Å høre at det knaser i plast under beina når man går over en tilsynelatende uberørt gresslette er tankevekkende.
På to av bildene viser vi frem noe av søppelet for sommerskuta/Stadsraad Lehmkuhl som gikk forbi området vi plukket i. Vi fylte opp båtene med søppel vi hadde funnet og kjørte sammen med sommerskuta et stykke ut fra Bessaker. 

Alt i alt en helt fantastisk sommerjobb! Deilig å kunne arbeide ute, både i finvær og ruskevær. Veldig trivelige kolleger, og svært givende å kunne være med å bidra til å rydde opp langs den fine kysten vår. I løpet av de 3 ukene vi arbeidet fikk vi mange positive tilbakemeldinger fra forbipasserende og lokale folk. Denne jobben var veldig lærerik, og har gitt meg innsikt i hvor enormt omfattende plastforsøplingsproblemet faktisk er.






2024 © Roan frivilligsentral SA